اقسام حسابداری و زیر مجموعه های آن

اقسام حسابداری

اقسام حسابداری

اقسام حسابداری : حسابداری واقسام مختلف آن روشی مهم محسوب می‌گردند که اطلاعات لازم را برای بخش مدیریت و کارکنان فراهم می‌کنند تا منجر به تصمیم‌گیری مناسب برای آن‌ها شوند. حسابداری را می‌توان یک روش برای نظارت بر حرکات مالی موسسه‌ها دانست که مبتنی بر اندازه‌گیری ارزش هزینه‌ها، سود و سایر ارزش‌های حسابداری است و با استفاده از نرم افزار حسابداری و مالی انجام می شود.

حسابداری همچنین ابزاری است که برای توصیف ماهیت فعالیت‌های اقتصادی به وسیله‌ی تجزیه و تحلیل، مطالعه و حسابرسی آن‌ها بر اساس اطلاعات در دسترس. شاید بتوان پیدایش زمینه‌های تخصصی مختلف حسابداری را مدیون پیشرفت‌های حاصل شده در اقتصاد، صنعت و فناوری در طی سال‌های گذشته دانست.

در واقع حسابداری حرفه‌ای بسیار گسترده و پویا است و دائماً خود را با نیازهای خاص و متفاوت کاربرانش تطبیق می‌دهد. در طول چند دهه گذشته، حسابداری به انواع مختلفی تبدیل شده است تا بتواند متناسب با تنوع نیازهای کاربران خود باشد. در طول این مقاله از فراپیام ما قصد داریم تا شما را با انواع حسابداری آشنا کنیم.

معرفی اقسام حسابداری

حسابداری یک عنصر ضروری در هر سازمان محسوب می‌گردد. استفاده صحیح از حسابدرای در کسب و کار می‌تواند سرمایه گذاران جدیدی را به خود جذب کند، بودجه شما را توسعه دهد، مشتریانی جدید بیاورد و حقوق و مزایای کارمندان موجود را افزایش دهد اما اقسام حسابداری وجود دارد که ممکن است برای همه مشاغل و صنایع مناسب نباشند، به همین منظور اگر شما حسابدار هستید و یا علاقه‌دارید تا در این رشته تحصیل کنید، شناخت انواع حسابداری و یادگیری طرز استفاده صحیح از آن‌ها می‌تواند بسیار کمک کننده باشد.

اقسام حسابداری
اقسام حسابداری
  1. حسابداری مالی

حسابداری مالی را می‌توان شاخه اصلی حسابداری در نظر گرفت که در طی آن عملیات مالی را ثبت و طبقه‌بندی می‌کنند تا بتوانند خلاصه‌ای از داده‌های مالی به شرکت ارائه دهند. سیستم حسابداری مالیاتی براساس لیست قوانین مالیاتی کشور و روش محاسبه مالیات متعاقب با آن کار می‌کند.

حسابداری مالی همیشه به عملکرد گذشته نگاه می‌کند و هیچ شباهتی به حسابداری مدیریتی ندارد. درواقع حسابداری مالی در قالب صورت‌های مالی نگاهی دقیق به عملکرد مشاغل طی یک بازه زمانی مشخص دارد.

حسابداری مالی دو نوع دارد:

  • حسابداری نقدی
  • حسابداری تعهدی.

از هر دو روش برای ثبت دقیق معاملات مالی استفاده می‌شود.

مشاغل کوچک اغلب از حسابداری نقدی استفاده می‌کنند و مشاغل بزرگتر و همچنین مشاغل تجاری عمومی ملزم به استفاده از حسابداری تعهدی هستند.

اقسام حسابداری
اقسام حسابداری
  1. حسابداری مدیریت

یکی از انواع حسابداری حسابداری مدیریت” است که در آن سند حسابداری و برنامه ریزی مالی یک سازمان را با دقت رصد می‌کنند. این نوع حسابداری در راستای کمک به مدیریت در تصمیم‌گیری مستقیم از طریق تجزیه و تحلیل سودآوری، وضعیت قیمت و ورود به بازار است.

حسابداری مدیریت به گونه‌ای طراحی شده است که اطلاعات لازم را برای تصمیم‌گیری در مورد یک تجارت را در اختیار مدیریت قرار دهد. اصولا حسابدار باید از یکی از این سه نوع حسابداری مدیریت در روند کار خود استفاده نماید:

  • مدیریت استراتژیک
  • مدیریت اجرایی
  • مدیریت ریسکی

بسته به شرایط موجود ممکن است از هر سه نوع حسابداری مدیریت به طور همزمان استفاده شود و یا اینکه مدیریت بسته به اطلاعاتی که می‌خواهند فقط یک یا دو روش را انتخاب کند.

  1. حسابداری مالیاتی

همانطور که از نام آن پیداست حسابداری مالیاتی به حسابداری در امور مربوط به مالیات اطلاق می‌گردد. این نوع از حسابداری همواره توسط قوانین مالیاتی مقرر شده توسط قوانین مالیاتی یک حوزه قضایی اداره می‌شود.

غالباً این قوانین با قوانینی که برای تهیه صورت‌های مالی به منظور استفاده عمومی (مثلا GAAP) تعیین شده است متفاوت است. بنابراین حسابداران مالیاتی صورت‌های مالی تهیه شده تحت اصول حسابداری مالی را تنظیم می‌کنند تا تفاوت آن را با قوانین مقرر شده در قوانین مالیاتی محاسبه کنند، سپس اطلاعات توسط متخصصین مالیات برای برآورد مسئولیت مالیاتی یک شرکت و برای اهداف برنامه‌ریزی شده مالیاتی استفاده می‌شود.

  1. حسابداری دولتی

حسابداری دولتی یکی دیگر از انواع حسابداری است که به عنوان حسابداری عمومی نیز شناخته می‌شود. حسابداری دولتی تضمین می‌کند که وضعیت مالی و عملکرد نهادهای بخش دولتی در متن بودجه تنظیم شده است، زیرا محدودیت‌های مالی اغلب نگرانی اصلی بسیاری از دولت‌ها است. در این نوع حسابداری تمرکز بیشتر بر درآمد و هزینه‌های خصوصی دولتی است.

اقسام حسابداری
اقسام حسابداری
  1. حسابداری قانونی

یکی دیگر از انواع حسابداری “حسابداری قانونی” است که به حسابداران نیاز دارد تا اطلاعات مالی شرکت را مجددا پیکربندی کنند. از این نوع حسابداری به منظور استفاده از روش‌های حسابداری‌، حسابرسی و تحقیق در پرونده‌های دعوا یا اختلافات است. حسابداران دادگستری در اختلافات مدنی و کیفری به عنوان شاهدی خبره در دادگاه‌ها عمل می‌کنند. این نوع حسابداری مستلزم ارزیابی اثرات مالی، ضرر یا کشف تقلب مالی است.

هدف از حسابداری قانونی در واقع جمع‌آوری تمام اسناد موجود و ثبت تمام معاملات اعتباری و بدهی‌ها به طور دقیق و جامع در قالب صورت‌های مالی است. متخصصان این نوع ازحسابداری غالباً در پرونده‌های حقوقی شامل کلاهبرداری، ادعا و اختلافات کار می‌کنند.

  1. حسابداری هزینه

این حسابداری در اغلب اوقات به عنوان زیرمجموعه حسابداری مدیریت در نظر گرفته می‌شود. حسابداری هزینه به ثبت، ارائه، تجزیه و تحلیل هزینه‌های تولید اشاره دارد. حسابداری هزینه در مشاغل تولیدی بسیار مفید است، زیرا پیچیده‌ترین روند هزینه یابی را دارند. به طور کلی این حسابداری مربوط به حساب هزینه محصولات در پروژه‌های صنعتی است.

  1. حسابرسی

حسابرسی به بررسی صورت‌های مالی با هدف ابراز عقیده در مورد انصاف ارائه و انطباق با GAAP اطلاق می‌شود. حسابداری حسابرسی یکی از انواع حسابداری است که حساب‌های شرکت‌ها و موسسات را مرور می‌کند و اعتبار داده‌هایی را که شرکت به سایر طرف‌ها ارائه داده است را با کمال صداقت و شفافیت، مطابق با اصول و استانداردهای حسابداری بررسی می‌نماید. کسی که این وظیفه را انجام می‌دهد حسابرس نام دارد و معمولاً یک شخص بی‌طرف است.

نتیجه‌گیری

حسابداری و انواع آن از این جهت اهمیت دارند که اطلاعات دقیقی را برای مدیریت و کارکنان فراهم می‌کنند تا بتوانند به واسطه این اطلاعات تصمیمات درستی اتخاذ نمایند. همچنین حسابداری نوعی شاهد قانونی برای وقایعی محسوب می‌گردد که موسسه یا شرکت طی یک دوره مالی خاص طی کرده است و از آن تحت عنوان “سال مالی” نام برده می‌شود.

در واقع حسابداری را می‌توان تهیه مجموعه‌ای از صورت‌های مالی مانند، صورت سود، زیان وضعیت مالی یک شرکت دانست. در این مقاله از فراپیام ما برای شما انواع حسابداری را معرفی کردیم و هر کدام را به اختصار توضیح دادیم امیدواریم تا مطالب ارائه شده در این مقاله مورد توجه شما عزیزان واقع گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *